Szálláshelyek, wellness, vendéglátás, szállás-utazás, belföldi turizmus, üdülési csekk, szállásfoglalás, útikalauz
Magyar Magyar
 
OnlineLap lapcsalád
MI KERESÜNK ÖNNEK SZÁLLÁST!
0-24-ig
Online kérés
A szolgáltatás díja:
2.000 Ft/keresés
Felhasználónév:
Jelszó:


Balaton régió / Veszprém megye

Tihany

Tihany Magyarország egyik legszebb fekvésű települése, látványos táj és természeti adottságokban bővelkedő község a Balatonba nyúló Tihany félszigeten.

Híres, ma már csak emlékként meglévő adottsága volt a helynek a tihanyi visszhang vagy echo, amely az apátsági templom és a visszhang domb között keletkezett akkor, amikor még épületek a hang szabad oda-vissza terjedését nem gátolták.

Tihany nevének eredete valószínűleg a szláv csend ("tyiho") szóban keresendő.

  • Természeti adottságai, tagolódása

Tihany szárazon a 71-es úton, az északi partról gépkocsival (busszal), kerékpáron vagy gyalog közelíthető meg. A 71-es útról lekanyarodva az országút a Gödrös nevű földrajzi egység és szabad strand mellett visz el, és a kiépített part mellett számtalan horgászhely és pihenőpad található.

Vízen a település a Szántód és Tihany között nem az egész éven át közlekedő kompon (vagy egyéb hajón) közelíthető meg a félszigetnek a tóba legmesszebb benyúló pontjánál. A félsziget legmagasabb része a Csúcs-hegy.

A lakott településen kívül szőlők, legelők, erdők és levendulaültetvények találhatók a hazánkban először (1952) itt Nemzeti Park kategóriába sorolt környéken. A természetvédelemnek ezt a minősítését az egyedülálló geológiai képződmények indokolták, mivel számos vulkáni eredetű kőzet és terepképződmény található a tájban.

A helyi házak nagyrésze is az itt bányászott tihanyi fekete kőből épült, de ennek bányászása ma már nem megengedett. A terület a Bakony-Balaton-felvidék földrajzi régióhoz tartozik. A két lefolyástalan területen található (volt krátergödör) tavak és a Balaton-part nádasait rendszeresen aratják, a kitermelt nádat még ma is szívesen használják tetőfedésre és egyéb célú, főleg építőipari értékesítésre.

  • Történeti múltja, emlékei

Régészeti leletek tanúskodnak a vaskori és bronzkori helyben lakókról, de voltak itt római telepesek is, akiknek itt volt vízi átkelőhelye a Balatonon. Tihany magyar történelmi vonatkozású múltja I. Endre királlyal kezdődik, aki 1055-ben itt építtette meg családja temetkezõ helyét, és egyben egy kolostort is. Ez a sír a mai apátság altemplomában megtekinthető. A kolostor latin nyelvű alapítólevele a birtokhatárok leírásakor számos magyar szót és kifejezést tartalmaz, ezért ez a magyar nyelv egyik legbecsesebb emléke.

Egyébként az apátság mai, barokk stílusú temploma a domb tetején nemcsak a környék, hanem Magyarország egyik emblematikus jelképe is.

A tihanyi dombon vár, illetve erőd is állott, amelyet a török háborúk idején az ellenség nem tudott elfoglalni. Nyomai illetve maradványai ma is láthatók.

Műemléknek számít még az apátság altemploma mellett az egykori apátsági pince-présház együttese. Kirándulásra csábít az Óvár-hegy földsáncrendszere is, mely a középkorban remetetelep volt. Továbbá fontos épület együttes a tihanyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum, skanzen, illetve a Kálvária-hegyen lévő tihanyi kálvária is.

  • Látnivalók

A Pisky sétányon haladva megtekinthető a berendezett Parasztgazda háza, és itt található a Halászcéh és a Fazekasház épülete is. Tihany látnivalói közé tartozik a Babamúzeum is, melyben népviseletbe öltöztetett porcelánfejű babák láthatók. A látogatható tihanyi obszervatóriumban a Föld mágneses terének változásait figyelik. Ebben az épületben kapott helyet a geofizikus Eötvös Loránd emlékkiállítása is.

    • Bencés Apátsági Múzeum - Tihany, I. András tér 1.
    • Baba Múzeum - Tihany, Visszhang út 4.
    • Barth Lídia Fazakasház - Tihany, Batthyány út 26.
  • Rendezvények

A tihanyi nyár művészeti eseményekben, programokban gazdag. Július közepétől augusztus közepéig tartanak a Tihanyi Zenei Hónap rendezvényei, benne a Tihanyi Ünnepi Játék daljáték és operaelőadásai (az apátság alatt felállított szabadtéri színpadon). Országos hírű a tihanyi orgonahangverseny-sorozat az apátsági templomban. Szeptember első felében rendezik a Tihanyi Szüreti Napokat térzenével, néptánccal, vásári komédiával, szüreti felvonulással, utcabállal.

Több éves előkészítés, számtalan nemzetközi értékelés, minősítés után a természeti értékek védelmének elismeréseként, hazánkban harmadikként a Tihanyi-félsziget is elnyerte az Európa Diplomát.

Tourinform Iroda
8237 Tihany, Kossuth út 20.

  Főoldal Hírlevél, hírek Könyvjelzőkhöz Kezdőlapom Link küldése Kapcsolat Médiaajánlat  
 

Ingyenes regisztráció (szálláshelyek részére)

Írjon nekünk!
Észrevételek, javaslatok:
Név:
E-mail cím:
Ezt a kódot:
Kérjük írja ide:

Gyors megkeresés (szállás keresők részére)

Írjon nekünk!
Észrevételek, javaslatok:
Név:
E-mail cím:
Ezt a kódot:
Kérjük írja ide:
 
OnlineLap.COM www.onlinelap.com
Szálláshelyek, vendéglátás
Országos lap
Copyright ©2004- 2021. OnlineLap Média Összes oldalletöltés (2006. május 23. óta): 123188587