Szálláshelyek, wellness, vendéglátás, szállás-utazás, belföldi turizmus, üdülési csekk, szállásfoglalás, útikalauz
Magyar Magyar
 
OnlineLap lapcsalád
MI KERESÜNK ÖNNEK SZÁLLÁST!
0-24-ig
Online kérés
A szolgáltatás díja:
2.000 Ft/keresés
Felhasználónév:
Jelszó:


Dél-Alföld / Csongrád megye

Szeged

A 165.000 lakosú Szeged Magyarország déli határához közel fekszik a Dél-Alföldön, a Maros és a Tisza folyó találkozásához közel, Budapesttől kb. 170 km-re. Szeged az ország legmélyebben fekvő városa (Tiszasziget).

Szeged környéke az újkőkor (Kr. e. 5000) óta lakott. Legrégebbi nevét (Partiscum) Ptolemaiosz említi. Elképzelhető, hogy Attila fő szálláshelye valahol ezen a vidéken volt. A Szeged nevet 1183-ban, lll. Béla király egyik oklevelén említik először. 1246-ba városi rangot kapott. A tatárjárás idején a város lakói a közeli mocsarakba menekültek, majd a veszély elmúltával visszatértek és újra felépítették lerombolt városukat. Nagy Lajos uralkodása idején Szeged Dél-Magyarország legjelentősebb városává fejlődött, és a török veszély közeledtével stratégiai jelentősége is nőtt. Luxemburgi Zsigmond fallal vette körül a várost. Szeged 1498-ban megkapta a szabad királyi városi rangot.

A török sereg először 1526. Szeptember 28.-án fosztotta ki a várost. Szeged az oszmán birodalom egyik közigazgatási székhelye lett. A város 1686. Október 23-án szabadult fel a török uralom alól, 1715-ben pedig visszakapta szabad királyi városi rangját. 1719. Május 21-én megkapta szabadalomlevelét és a jelenleg is használt címerét lll. Károlytól. Ezt a napot a város polgárai "Szeged Napja"-ként ünneplik minden évben. A császár egyúttal egy 1723-as rendeletében Szegedet jelöli ki a Csanádi Egyházmegye székhelyéül, de ettől a rangjától tíz éven belül megfosztották.

Az elkövetkezendő évek során Szeged sokat fejlődött. 1719-ben piarista szerzetesek érkeztek a városba, gimnáziumot alapítottak, tudományos előadásokat tartottak és színdarabokat adtak elő. Ezek az évek azonban nencsak fejlődést és felvilágosítást hoztak. 1728 és 1744 között több boszorkányper is zajlott a városban.
A szegediek fontos szerepet játszottak az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban. 1849-ben Szeged volt a forradalmi kormány utolsó székhelye, Kossuth itt mondta el utolsó nyílnános beszédét 1849. Július 12-én. Bár a Habsburg-ház megbüntette a várost, Szeged újra virágzásnask indult. 1854-ben elérte a vasútvonal, 1860-ban pedig ismét visszakapta szabad királyi városi rangját. 1869-ben megnyílt Pick Márton boltja, a mai híres Pick Szalámigyár elődje.
Szeged mai belvárosa széles sugárutakkal és gyönyörűépületekkel büszkélkedhet. A mai városkép az 1879-es nagy árvíz után alakult ki. 1879. Március 12.-én a Tisza áradása során gyakorlatilag a teljes város elpusztult, a közel hatezer házból csak 265 maradt épen, és 165 ember vesztette életét. Ferenc József látogatásakor azt igérte, hogy Szeged szebb lesz, mint volt. A császár megtartotta igéretét: az elkövetkezendő pár éven a romok helyén új, modern város épült. Az európai nagyvárosok újjáépítésben nyújtott segítségének emlékét a rúluk elnevezett körutak is őrzik (Bécs, Berlin, Brüsszel, London, Párizs, Róma). A város 1880. Június 5.-én egyesült a Tisza túlpartján fekvő Újszegeddel, amellyel 1883 óta híd is összeköti.

1918 és 1920 között Szeged az ország többi részével ellentétben francia megszállás alatt állt, itt volt az ellenforradalmi kormány székhelye is. Ezért a Tanácsköztársaság alatt ide menekült sok olyan katona, akik nem akartak a Vörös Hadseregben szolgálni. Rájuk támaszkodva indult el 1919 nyarán Horthy Miklós a Dunántúlra.
Az első világháború és a trianoni békeszerződés után Szeged közel került a román határhoz, veszítve vonzáskörzetéből és így némileg jelentőségéből is, de ahogy átvette az elveszített városok szerepét, újra egyre jelentősebb lett. 1921-ben Szegedre költözött a kolozsvári egyetem, 1923-ban pedig Szeged Temesvár helyét vette át püspöki székhelyként.

A második világháború sok szenvedést hozott, a város hatezer lakója meghalt, a zsidó polgárokat gettókba zárták, majd haláltáborokba vitték. 1944-ben a szovjet hadsereg foglalta el a várost. A szocialista időkben Szeged könnyűipari és élelmiszeripari központ lett. 1965-ben a város közelében olajat találtak; ez jelenleg az ország olajszükségletének több mint felét fedezi.

1962-ben Szeged lett Csongrád megye székhelye. Teljes új városrészek épültek, és ahogy a szocialista évtizedekben gyakori volt, a városhoz több közeli települést is hozzácsatoltak. Napjainkban Szeged a régió legfontosabb városa, egyetemi város és a turisták körében is népszerű. Egyik legfőbb vonzereje a nyaranta megtartott Szegedi Szabadtéri Játékok.

Nevezetességek, látnivalók Szegeden

 • Széchenyi tér
 • Városháza
 • Klauzál tér
 • Reök-palota
 • Dugonics tér
 • Aradi Vértanúk tere
 • Zenélő óra - Szeged, Dóm tér.
 • Fekete ház múzeum
 • Móra Ferenc Múzeum
 • Stefánia
 • Kass Szálló
 • Szegedi Nemzeti Színház
 • Gróf-palota
 • Szent István tér és a víztorony
 • Anna fürdő
 • Püspöki palota
 • Dorozsmai szélmalom (ipari műemlék)
 • Virág cukrászda
 • Szegedi Csillagvizsgáló
 • Szegedi Vadaspark

  Tisza
  A Tisza a legmagyarabb folyónk. A Keleti-Kárpátokban ered, két ágból egyesül Fehér és Fekete-Tisza néven. A folyó magyarországi szakaszán főleg középszakasz jelleggel folyik, hatalmas kanyarulatokat, íveket alkotva. A Tisza kanyarulat homorú oldalának a víz "nekivág" és sodra alámossa, míg az ellenkező oldalon lerakja hordalékát, belőle turzásszerű gátat épít, melyek ívesen sorakoznak egymás után, ezeket nevezik övzátonyoknak. Az Alföldön végigkanyarodva egykoron hatalmas területeket birtokolt, mígnem az 1840-es évektől elkezdődött a szabályozása. Széchenyi István gróf kezdeményezésére Vásárhelyi Pál mérnök készítette el a terveket megfelelő előtanulmányozások után. Az 1879. Március 12-i Szegedi nagyárvíznek több jelentős oka is volt, amelyek végül a város teljes megsemmisüléséhez vezetek. A mai modern körutas-sugárutas nagyvárosi alaprajz is a tiszai árvíz következménye. A Tisza folyó és Szeged városa elválaszthatatlan egymástól. Tavasztól őszig a Tisza szerelmesei: horgászok, evezősök, fürdőzők népesítik be a vizet és a partját. A part menti halászcsárdák halétel specialításaikhoz tiszai halat kínálnak.

  Állandó kiállítás:
  Kass Galéria - Szeged, Vár u. 7.
  Varga Mátyás Színháztörténeti Kiállítóház - Szeged, Bécsi krt. 11/a
  Földtani és Őslénytani Gyűjtemény - Szeged, Egyetem út 2-6.

  Állatkert:
  Vadaspark Szeged - Szeged, Kálvária sugárút 106.

  Gyógyfürdő:
  Anna Gyógy-, Termál- és Élményfürdő - Szeged, Tisza L. krt. 24.
  Ligetfürdő - Szeged, Torontál tér 1.

  Internet:
  Dél-Alföldi Regionális Teleház Forrásközpont - Szeged, Kálvária sgt. 14.

  Lovaglás:
  Szabadidő Lovasklub - Dolgos út 1.

  Múzeum:
  Fekete-ház (Móra Ferenc Múzeum) - Szeged, Somogyi út 13.
  Egyházmegyei Múzeum és Kincstár - Szeged, Dóm tér 5.
  Vármúzeum - Szeged, Stefánia sétány.
  Móra Ferenc Múzeum - Szeged, Roosevelt tér 1-3.
  Pick Szalámi és Paprika Múzeum - Szeged, felső-Tiszapart 10.

  Repülőtér:
  Szeged, Bajai út.

  Színház:
  Szegedi Nemzeti Színház - Szeged, Deák Ferenc út.

  Templomok:
  Fogadalmi templom - Szeged, Dóm tér.
  Felsővárosi Minorita templom és rendház - Szeged, Szent György tér.
  Szerb ortodox templom - Szeged, Somogyi út.
  Jezsuita templom - Szeged, Dáni út.
  Református templom -Szeged, Honvéd tér.
  Újszegedi református templom - Szeged, Szentgyörgyi A. út.
  Újszegedi katolikus templom - Szeged, Torontál tér.
  Evangélikus templom - Szeged, Tisza Lajos körút.
  Református templom - Szeged, Kálvin tér.
  Alsóvárosi templom - Szeged, Mátyás király tér.
  Rókusi templom - Szeged, Szent Rókus tér.

  Zsinagóga :
  Régi Zsinagóga - Szeged, Hajnóczy u.
  Új Zsinagóga - Szeged, Jósika u.

  Tourinform Iroda:
  6720 Szeged, Dugonics tér 2.
 •   Főoldal Hírlevél, hírek Könyvjelzőkhöz Kezdőlapom Link küldése Kapcsolat Médiaajánlat  
   

  Ingyenes regisztráció (szálláshelyek részére)

  Írjon nekünk!
  Észrevételek, javaslatok:
  Név:
  E-mail cím:
  Ezt a kódot:
  Kérjük írja ide:

  Gyors megkeresés (szállás keresők részére)

  Írjon nekünk!
  Észrevételek, javaslatok:
  Név:
  E-mail cím:
  Ezt a kódot:
  Kérjük írja ide:
   
  OnlineLap.COM www.onlinelap.com
  Szálláshelyek, vendéglátás
  Országos lap
  Copyright ©2004- 2019. OnlineLap Média Összes oldalletöltés (2006. május 23. óta): 111064666